16.1 Rotasjonsbevegelse
De bevegelsene vi har studert hittil, har vært bevegelse til massepunkt eller translatoriske bevegelser til legemer med utstrekning. I translatoriske bevegelser beveger alle massepunktene i legemet seg parallelt uten at legemet roterer eller vrir seg. I slike tilfeller har vi betraktet legemet som et massepunkt. Fotografiet nedenfor til venstre viser en skøyteløper i rettlinjet translatorisk bevegelse.
Men i kunstløp kan vi også se eksempler på bevegelser som ikke er translatoriske. På bildet nedenfor utfører løperen en piruett. Da roterer hun rundt en vertikal akse. Dette kapittelet handler om rotasjonsbevegelse.
Vi løfter et sykkelhjul opp fra bakken og setter det i rotasjon mot urviseren. Rotasjonsaksen går gjennom navet og står vinkelrett på hjulet. Ethvert tenkt massepunkt på hjulet (eller på en eike) beveger seg da i en sirkelbane med sentrum i aksen.
På figurene a og b nedenfor har vi tegnet hjulet ved to forskjellige tidspunkt, og . Vi følger spesielt med to massepunkt, ett på ventilhetta, A, og ett på en refleksbrikke på en eike, B. Punktene A og B beveger seg med forskjellig fart i hver sin sirkelbane. Sirkelbanene har ulike radier, og , og punktene beveger seg ulike strekninger. Men posisjonsvektorene og fra aksen til henholdsvis A og B dreier like store vinkler (gresk bokstav theta) i dette tidsintervallet. Derfor er det hensiktsmessig å bruke dreievinkelen i stedet for tilbakelagt vei når vi skal beskrive rotasjonsbevegelser.
Absolutt vinkelmål
I dette kapittelet skal vi bruke et annet vinkelmål enn grader, °. Før vi går videre med å beskrive rotasjonsbevegelse, skal vi definere absolutt vinkelmål.
Vi har en vinkel v og tegner to sirkelbuer med forskjellige radier, og , se figuren ovenfor. De to sirkelbuene som avgrenses av vinkelbeina, har lengdene og . De to sirkelsektorene er likeformede. Da er forholdene mellom buelengden og radien like store:
Med en større vinkel blir buelengden større for en gitt radius. Forholdet blir da større. Forholdet mellom buelengde og radius avhenger altså bare av hvor stor vinkelen er. Derfor kan vi bruke forholdet som et mål for vinkelen. Det er dette forholdet vi kaller absolutt vinkelmål.
Absolutt vinkelmål er forholdet mellom to lengder. Størrelsen er altså ubenevnt; den har enheten 1. Men enheten kaller vi radian, rad, for å markere at det dreier seg om et vinkelmål.
Definisjon av absolutt vinkelmålDet absolutte vinkelmålet til en vinkel er forholdet mellom buelengden og radien . |
I en vinkel med gradtallet 180° er buelengden lik halvdelen av omkretsen av sirkelen. Da er vinkelen målt i radianer
Vi ser her at 180° = π rad. Det kan vi bruke til å regne om mellom grader og absolutt vinkelmål. Et helt omløp, 360°, svarer altså til den absolutte vinkelen 2π rad. Merk at vi godt kan ha vinkler som er større enn 360° eller 2π rad. Det svarer til mer enn et helt omløp.
Eksempel 16.1
a) Hvor mange radianer er vinkelen 1,0°?
b) Hvor mange grader er vinkelen 1,0 rad? Og 2,4 rad?
Løsning:
a)
b)
Dreievinkel og banelengde
Siden posisjonsvektorene til alle punktene i et stivt legeme dreier like store vinkler i like lange tidsintervaller, kan vi bruke en vilkårlig posisjonsvektor som referanseretning. På sykkelhjulet kan vi f.eks. bruke posisjonsvektoren til ventilhetta A som referanseretning, se figuren nedenfor. Dreievinkelen til denne posisjonsvektoren kaller vi legemets dreievinkel .
|
I tidsintervallet beveger punktet A seg lengden langs sirkelbanen. Vi kaller banelengde. Banelengden er lik sirkelbuen. Definisjonen av absolutt vinkelmål gir da sammenhengen
Sammenhengen mellom dreievinkel og banelengdeEt stivt legeme roterer om en akse. Sammenhengen mellom banelengden og dreievinkelen til et massepunkt i avstanden fra aksen er |
Eksempel 16.2
En sokk som ligger i en tørketrommel med radien 14 cm, roterer om symmetriaksen.
Hvor langt har sokken beveget seg når trommelen har gjort to omdreininger?
Løsning:
Dreievinkelen er per omdreining, altså til sammen . Vi bruker sammenhengen og får
Vi ser at enheten for rotasjonsenergi blir kgm2/s2 = (kgm/s2)m = Nm, altså J slik vi måtte vente.
Vinkelfart og vinkelakselerasjon
Vi skal nå definere størrelsene vinkelfart og vinkelakselerasjon på samme måte som vi definerte fart og akselerasjon på sidene 149 og 150. Vi begynner med gjennomsnittlig vinkelfart (gresk bokstav omega) og gjennomsnittlig
vinkelakselerasjon :
der er dreievinkelen i tidsintervallet
der er dreievinkelen i tidsintervallet
Vinkelfarten og vinkelakselerasjonen ved tidspunktet definerer vi da slik:
Definisjon av vinkelfart og vinkelakselerasjon |
Enheten for vinkelfart er radianer per sekund, rad/s. For vinkelakselerasjon er enheten radianer per sekund i andre potens, rad/s2. Vi merker oss at enhetene er de samme som for fart, m/s, og akselrasjon, m/s2, bare at meter, m, er byttet ut med radianer, rad.
Konstant vinkelfart
Hvis vinkelfarten er den samme ved alle tidspunkt, sier vi at vinkelfarten er konstant. For tidsintervallet fra til er , og for rotasjon med konstant vinkelfart får vi da denne bevegelseslikningen:
Bevegelslikningen ved konstant vinkelfart |
Vinkelfart og banefart
I tidsintervallet er den gjennomsnittlige banefarten gitt ved
der er banelengden i tidsintervallet . Siden avstanden er konstant, er , og vi får
Når , vil (banefart) og (vinkelfart). Vi får altså sammenhengen .
Vinkelfart og banefartEt stivt legeme roterer om en akse med vinkelfarten . Sammenhengen mellom vinkelfarten og banefarten til et massepunkt i avstanden fra aksen er |
Mens alle massepunktene i et stivt legeme har den samme vinkelfarten, har de forskjellig banefart. Banefarten er proporsjonal med avstanden fra omdreiningsaksen.
Eksempel 16.3
Sentrifugen i en vaskemaskin har radien 28 cm og gjør 1600 omdreininger per minutt (1600 omdr/min) om symmetriaksen.
a) Finn vinkelfarten til trommelen.
b) Regn ut banefarten til en sokk som er presset mot veggen i trommelen.
Løsning:
a) Trommelen dreier en vinkel per omdreining. Siden vinkelfarten er konstant, kan vi bruke likningen , og vi får
b) Banefarten til et punkt i avstanden er
I b i eksempelet bruker vi at enheten , jf. side 218, slik at enheten i svaret blir m/s.
Vinkelakselerasjon og baneakselerasjon
Akselerasjonsvektoren til massepunktet kan dekomponeres i en tangentialkomponent og en radialkomponent (sentripetalakselerasjonen), se figuren nedenfor.
Tangentialkomponenten , som også blir kalt baneakselerasjonen, er endring i banefart per tid. I tidsintervallet er gjennomsnittsverdien gitt ved
der er endringen i banefarten i tidsintervallet . Siden avstanden er konstant, er , og vi får
Når , vil (baneakselerasjon) og (vinkelfart). Vi får altså sammenhengen .
Vinkelakselerasjon og baneakselerasjonEt stivt legeme som roterer om en akse,har vinkelakselerasjonen . Da er baneakselerasjonen til et massepunkt i avstanden fra aksen gitt ved |
Når vinkelakselerasjonen , er vinkelfarten konstant. Da er baneakselerasjonen lik null, akkurat som vi ventet.
Eksempel 16.4
En vaskemaskintrommel med radien 28 cm gjør 800 omdreininger per minutt under sentrifugering. I løpet av 5,0 s øker så vinkelfarten jevnt til 1200 omdreininger per minutt.
Finn vinkelakselerasjonen og baneakselerasjonen til en sokk som blir presset mot veggen i trommelen.
Løsning:
Vinkelfarten øker fra til . Vi finner og av bevegelseslikningen :
Vinkelakselerasjonen er da
Baneakselerasjonen blir
Her har vi brukt at rad = 1, slik at rad · m/s2 = m/s2.